*IKLAN DEH!!*

Tuesday, 2 August 2011

Sepetang di BPP

Selamat pagi...

Hi, macamana hari ni puasa
masih sihat?
insyaAllah, semoga kita semua 
dapat menjalani ibadah puasa
selama sebulan ini dengan sempurna

Semalam, balik dari sekolah
lebih kurang jam 2.15 petang
saya, suami n my nephew pergi ke Putrajaya
agak terkejar-kejar jugak la sebab ofis gomen ttp pukul 5
dan setengahnya pula pilih yang 4.30pm


saya ke sana
untuk buat susulan kes interest rumah hari tu 
setelah merujuk pada lawyer (suami kawan saya)
malas nak telefon bahagian perumahan
asyik pass2 jer kt org tu..orang ni...
last2 putus, credit dh habissss
hehe...biasa la tu


saya sampai sana
pukul 4pm setelah terlepas 2 simpang ke Putrajaya
kalau nak cepat meme mcm tu
walhal baru sangat lagi pergi sana
pas2 dah sampai sana pun x sah
kalau x berpusing-pusing cari
bangunan Bahagian Pinjaman Perumahan


dah sampai ambik nombor
tiba giliran, dia kata saya salah bahagian
oke..ambik nombor lak lagi 
untuk pertanyaan bahagian interest
hanya kaunter 5 n kaunter 6
kaunter 5 x der staf so.. kaunter 6 jer ada 
tapi dia dok potpet2 ngan kaunter sebelah
dekat 15 minit jgk la xder customer
depan dia, kite dh la nk cepat
bila tiba giliran, saya ceritakan la...
baru 2,3 ayat cerita, terus dia cakap
"akak balik n buat surat mohon pengecualian interest, pas2 baru dtg jumpa Pn.Shazlin kt tingkat 3"
bila saya nak jumpa masa tu, dia kata
"kak, Pn.Shazlin kata kalau x bw surat tu dia x nk jumpa"
adessss...dah la bkn sng saya nak ke sana


Saya pun buat degil..hehe
terus jugak naik tingkat 3, tapi pintu x le buka
oppss..lupa la, kat cni semua atas2 kena ada pas
turun semula mintak pas ngan en. polis kt bwh
naik semula, jumpa kerani dan soalannya
"Pn ada buat appointment ke"
belum sempat saya jawab, tiba2 seorang pegawai
keluar dari bilik dan tanya saya nak jumpa siapa
terus dia g panggil Pn.Shazlin,
alhamdulillah...dia melayan saya dengan baik
walaupun masa tu diorang dh nk balik
xder pun tanya surat2 ke apa
Allah telah permudahkan urusan
berkat hari pertama ramadhan


dan untuk kes saya
insyaAllah beliau akan siasat
sebab kes ni jarang terjadi
dia akan hubungi bahagian Penilaian
kenapa tidak buat laporan pada BPP
sedangkan rumah tu dh lama siap


Lega saya...
sekurang-kurangnya xder la pergi kosong jer
itulah dia antara kerenah birokrasi
yang membuatkan setiap urusan jadi leceh
n tertangguh...kalau ikut jer kerani kat bawah tadi
balik bodoh jer la saya...


Salam exora.....

14 comments:

kakcik said...

Kadang2 orang 'bawah' yang lebih2! Kakcik pernah buat call, penat bersoal jawab, sudahnya kakcik kata 'saya nak cakap dengan Pengarah'... tahu pulak nak layan elok2!

sarah-najwan said...

alhamdulillah long..moga kes rumah mu cpt setel deh..

nok komen byk pom xlarat wey..huhu..mabukkkk

exora said...

kakchik: betul tu, sy pernah tel, smpai 4 orang d pass..2 pun x btul lg orgnyer, sng jmpa terus org atas.

ina: tm ksh, sie ko mu mabuk2 wei..
hehe

Amy Syaquena said...

eh refresh balik baru kuar entri , adoi ting tong betul la blospot skg nie..anyway amy doakan semoga di permudahkan segala urusan awak ye..

wahida said...

semoga cepat settle urusan rumah akak tu...saya sgt simpati...

ieda said...

adoiii akak baca letih .. kalau duk tempat adik mcm nie lagilah letih huuhuh

exora said...

amy :thanx amy...
wahida : insyaAllah...
ieda : hehe..selagi ada kudrat,akan kuusahakan...

Yasminhamid said...

syukur... semoga dipermudahkan lagi urusan..
kadang2 orang bawah lagi kerek dari orang atas..

Kalamhati said...

Hmm mcm2 hal deh..

hope problem ni cepat2 bereh..

selamat berbuka kak..=)

exora said...

yasmin : biasanye meme mcm tu...org atas dh ramai sy jmpa untuk mcm2 urusan, ok jer...

KH : insyaAllah...tm ksh..

diana said...

ada hasil..
selalunya kerani2 bawah ni
nak tunjuk depa tu tegas buat kerja..
lagi satu depa ni bila mai masa malas nye dia buta la alasan
"kena mai minggu depan bawK surat.."
surat kepala lutut dia..

exora said...

diana: tu la kdg2 kite kn jgk langgar aturan2 yg dcipta oleh sstgh mereka yg krg komitmen dlm kerja...

Hanis Azla said...

kdg kena berkeras juga kan utk perkara2 mcm ni.. klu nak layan birokrasi tu semua mmg makin tertangguhlah urusan kita..

exora said...

betul hanis..klu tel pun sama, org bawah ssh sgt nk smbungkan terus pada bos mereka, mcm2 alasan diorg bg..tp sbnrnya bos mereka ok jer..