*IKLAN DEH!!*

Sunday, 13 November 2011

Nasi Goreng Kerabu Ikan Rebus

Selamat malam...

Mesti uollz pelikkan...
tajuk n3 aku hari ni
menu yang x pernah dibuat dek orang kot
tapi hari ini aku telah mereka resipi ini
sebenarnya dikombinasikan 
antara nasi goreng ikan rebus dan nasi grg kerabu
meh layan pic nya dulu...
nampak mcm x menyelerakan ker???...hehe bagi aku sedap, tp hr ni aku x letak serai pom.

cara membuatnya :

tumbukkan bawang putih, bawang merah n cili padi
tumiskan sehingga masak
masukkan ikan rebus yang telah dihancurkan (jgn tumbuk)
goreng sampai garing
masukkan nasi, sesudu budu (kalau suka), garam n aji
last masukkan serai dan bunga kantan (dipotong halus)
da siapppppp...

senangkan?
nasi goreng ni x perlu letak telur
atau lauk2 lain yang seangkatan dengannya
selamat mencuba...

p/s : pastikan ikan yang direbus betul caranya...godek n3 lama aku yer, ada ajar nak rebus
       ikan.....ikan yang paling best ialah tongkol atau selayang (sardin).
 
salam exora...

18 comments:

ieda said...

sedapnya kak ... saya x pernah makan layie nie :)

sarah-najwan said...

mudah sgt..tapi aku masok xpenah guno pok aji..heheheh

nati aku try buatlah..

atuk said...

Assalamualaikum Exora

misti sedap, sebab masuk ikan rebus.....

Wassalam

Yasminhamid said...

selalunya buat nasi goreng kerabu jer.. lepas ni boleh cuba yg ni pulak..

wahida said...

boleh try gak ni...nampak sedap tu...

exora said...

ieda:
bg akak sedap la..
sesekali ubah selera

exora said...

ina :
mudah saja wei...
x slh gn aji cuma jgn byk.
mu tapau makanan kt kedai tu pun boh pak aji belako wei...baru leh umppph

exora said...

waalaikumussalam atuk...

betul tu...ikan rebus kalau digoreng garing2 pas tu mkn ngan nsi panas...perggghh..bes kan atuk

exora said...

yasmin :

saya selalu wat ns grg kerabu dan ns grg ikn rebus ni tp x pernah gak kombain kan ke22nya ni...
tp bila dh cuba ok jgk rsnya...

exora said...

wahida :

selamat mencuba...sng jer

Hanis Azla said...

terliur saya kak.. kombinasinya mmg fav saya.. nnt klu rajin bolehlah buat..

akak mimpi saya malam tadi yer kak.. he..he.. teringin nak jumpa akak juga.. harap dpt jumpa juga satu hari nnt..

~ yus ~ said...

oo, belum pernah cuba ni...

nampak menyelerakan..:)

Amy Syaquena said...

amy pernah makan sekali , memang best la kena dengan selera saya even saya x makan nasi kerabu..

diana said...

wah!!!banyak kan entry resepi ..
baik untuk traffic...
hehehhe

exora said...

Hanis :
tu la kan..x psl2 akak mimpi jmpa hanis lak
insyaAllah...suatu hr nti ada jdh kita utk lebih kenal.

exora said...

yus :
cuba la..tp kalu bdk2 selalunya krg suka ulam2 kan,
M.Hakim nsb baik makan jer bunga kantan tu

exora said...

amy :
laaa... Amy x mkn nasi kerabu ker,
rugi r, sedappp..

exora said...

Diana :
InsyaAllah...
tp bkn pandai msk pom...
slalu msk yg ringkas2 jer..hihi