*IKLAN DEH!!*

Friday, 22 July 2011

geramnyerrrrrrrrrr aku...

Salam di pagi Jumaat...
sori la yer, aku tahu
hari ni merupakan penghulu
segala hari, hari yang sangat mulia
tapi dah x terbendung lagi rasanyer
geram sangat2...

mintak tolong yer wahai para blogger yang budiman
bagi pandangan n pendapat
dengan masalah yang aku alami ni...


alkisahnya...begini,
aku telah membeli sebuah rumah semi D
pada tahun 2009 dengan harga RM166k
masa tu rumah yang dibeli tu dah pun lebih dari 50% siap...
aku buat loan kerajaan...biasala byk prosedurnya,
tp setiap arahan n permintaan phk pemaju aku penuhi,
lagi jd susah sbb aku jauh dari tempat tu,
semua main pos2 jer...
tapi xper, aku penuhi setiap yang d suruh..
macam2 kos aku kena tanggung selama ni,
tapi aku sabarrrrrrrrrrr...wang pos 2,3 kali kena tukar,
sampai dh expired tarikh...aku kena tukar semula,
kena denda ngan pejbt pos..sabar lagi..
belum lagi citer pasal mintak itu ini yang dah 2,3 kali aku bagi...

Kini, setelah sekian lama rumah tu siap...
aku terima surat dari pihak pemaju
dengan bengongnyer mengenakan interest kat aku
sebanyak RM15k bagi tempoh 2009 hingga Julai 2011!!!!!
nape lak pembeli disalah kan...
katanya bahagian pinjaman perumahan(bpp) lambat bayar,
dah tu bukannya salah aku punnnnn, 
semuanya aku dah settle setiap yang disuruh,
walhal bpp lambat bayar sebab pemaju yang x penuhi syarat
bpp...
sekarang ni pulak,
rumah dah siap sepenuhnya
bpp dah bayar kt pemaju 80% sahaja
sebab bahagian penilaian melaporkan pada bpp
pihak pemaju belum serahkan kunci pada pembeli
sedangkan syarat bpp bila kunci dah serah maka
akan dilangsailah kesemuanya baki tu...
pemaju pulak tidak akan serahkan kunci
selagi pembeli tdk langsaikan interest yang dikenakan,
bengongnyer...pembeli jd mangsa weiiiii
tulun...tulun...
lebih bengong lagi pemaju telefon aku
supaya aku telefon penilaian
dan bagitau yang kunci dah diserahkan
minta penilaian buat laporan pada bpp
dia tau nk duit dia jer...
aku bertanya pada keraninya...
kalau saya telefon penilaian buat macam yang dia suruh tu
adakah aku akan dapat kunci???
oooohhh tidakk rupanya...
aku perlu langsaikan RM15k dulu
so...buat apa aku bodo2 nk g telefon kann..


sekarang yang bermasalah cuma
geng yang buat loan kerajaan jer
yang lain2 nampak dah ada yang duduk
yang aku tau ada nurse tu kena RM24k,
doktor sebelah rumah aku RM28k,
sesuko hati jer kenakan interest sebanyak tu

masalah sekarang aku x tahu la
nak adu kat sapa
dah la semo geng pembeli yang terkena ni
x kenal antara satu sm lain
tinggal jauh2 beratus km masing2
lawyer rumah tu pun macam jaga pemaju jer
walhal dah lebih RM6k aku byr dia...
tapi buat x tahu jer masalah ni

rumah tu pun dh usang jer aku tengok
yer la x berjaga
rumputnyer
simen luar mcm dah retak jer
eiiiiiiii menci aku weiii..
bil2 air n letrik dah lama mula
nama aku laa
x bayar2 sbb aku blum dpat kunci...
erm mcm2 lagi sebenarnya yang aku
x tercerita pasal masalah rumah ni...


saper2 ada pandangan n pengalaman
kongsi2 la yer...huhuhu


salam exora...









 

15 comments:

~ yus ~ said...

erkk..beli rumah kat mana ni exora?

Takde pengalaman mcm nilah pulak.

Macam kami dulu, takde pun kena interest bagai ni..huhu

Tapi kami bayar guna loan banklah, walaupun husband boleh ambil loan kerajaan. Sebab masa beli tu dia belum confirm..

Tak tahu nak bantu macam mana...

sarah-najwan said...

siannya ko mu long..aku rasa mu kene gi tribunal pengguna la..atau hubungi kementerian perumahan ke guaner..minta pendpt mereka camne...gila nk byr 15K tu..adoiiii..............

rumah mane ni wey? blkg skoloh kite ko?

Hanis Azla said...

serius masalah ni.. saya pun tak pernah dgr ttg interest dari pemaju tu.. klu sikit2 boleh terima lagi.. tp klu smp 15k mcm something wrong somewhere.. saya pun setuju dgn cadangan kak sarah.. bawa hal ni ke tribunal pengguna.. mungkin mereka ada jalan utk solve the problem.. anyway saya harap masalah ini dapat diselesaikan dgn segera juga dgn cara yg baik..

Kakzakie said...

Kenal dari blog cikgu sarah-najwan. Kakak rasa mesti hal ini bukan exora sendiri yg terkena. Kena pergi tribunal pengguna. Kalau boleh pakat sesama pembeli atur perjumpaan dgn pemaju dan bawa ke pihak bpp tersebut.

Banyak tu interest yg dikenakan.

Papa Mifz said...

saya lak baru jer beli rumah..insyallah next year masuk...so pengalaman bab2 nih x tempuh lg..harap di jauhkan la..tp saya byk bertanya ngan abg ipar sayo..dio lawyer..bab2 perumahan nih...nak contact number nye saya boleh bg untuk minta pendapat ke..:)

Ujie said...

penah dgr kes cmni, sbnrnya pemaju nak dpt duit byk. Dia nak dptkan mcm harga rumah yg terkini. Cuba call tribunal tuntutan pengguna, maybe ada jalan kat situ.
Jgn lupa gak solat hajat mohon pertolongan dari-Nya!

MamaEma said...

salam kenal dr blog kaka sarah-najwan.

bila bc entri ni cam takut juga terkena kat saya..saya pun beli rumah..main pakai pos2 juga sebab jauh..tp skrg masih tk potong2 dlm slip gaji sebab rumah masih belum pacak tiang...harap2 tak menjadi perkara buruk..

makaii..banyak tu RM15K... cuba pergi ke pej kementerian perumahan

Rozita said...

salam kenal dr blog kak sarah..

masalah camni mmg akan timbul kalau buat pinjaman dgn BPP.. mmg kita kena tanggung interest kalau BPP lambat bayar.. sy pun kena sama camni.. tp nasib sy agak baik sbb pemaju lambat siapkan projek dan dia yg kena bayar kat kami semula.. kalau kira kena bayar kat dia dlm 3k lebih gak tp lepas berunding pasal lambat projek tu kami dpt dlm 1k lebih.. menang kat kami... dalam kes ni try cari kawan2 lawyer yg boleh tolong.. tak pun terus rujuk kementerian perumahan... dalam masa yg sama kumpulkan maklumat dari BPP.. syarat yg pemaju tak dapat penuhi masa nak mintak bayaran fasa demi fasa tu etc... maklumat camni penting untuk bawak kes ketengah...
setiap claim bayaran dari pemaju ke BPP dia hantar surat kat kita kan? dan bayaran yg dibuat oleh BPP pun dia hantar surat kat kita jugak... kumpul untuk buat bukti untuk dakwa pemaju ni.. hati2 dan dapatkan maklumat yang lengkap sbb pemaju selalunya lagi licik untuk lepas..

kesian akak... belum dapat dah ada masalah.. dah dapat esok lagi ada masalah agaknya..semoga Allah permudahkan urusan akak..

wahida said...

salam kenal dari blog kak sarah..terus follow sini..

saya simpati pada masalah akak..saya rasa pelik sbb interest tu tinggi sgt..masa saya mula2 masuk rumah baru dulu tak de lak kena sampai mcm ni, tapi saya amik loan bank la, walau suami kerja kerajaan, sbb suami masa tu masih belum confirm..

saya tak tau nak tolong mcm mana, tapi kalau akak nak nombor kawan saya which is dia tu peguam, saya boleh bg nombor dia...

diana said...

saya dan orang sekeliling saya tak pernah pulak jadi masalah gini..
15k banyak tu..
macam nak menganiaya pun ada jugak ni.
kan??

exora said...

tm kasih byk2 kepada semua yg sudi bc n bg pndpat untuk n3 sy hari ni...
salam kenal yer kakzakie,papa mifz,rozita,wahida,mama ema n uji...
untuk mama sarah najwan, thanx so much coz pomot blog aku dan buat n3 khas utk aku weiii..mu la sahabat aku selamanya...

Yus: rumah ni kat guamusang,kelantan
tm ksh sudi bc mslh saya..

na:meme pun aku nk rujuk kt sn tp byk mende2 yang pemaju nak selalunya diorang tel jer...byk yg htm putihnyer xder..
rmh blkg ecnjaya tu dh lm settle..abg lan nazura sewa skrg..

Hanis:tu la pasal kalau dlm RM5k pun sy x ksh sgt,mls nk pjg2 crt, smpai RM15k..klu ada pun x rela rsnya nk byr mcm tu jer..

kakzakie:mslhnyer x kenal yg lain2 tu, 2 org jer yg sy tau..ada jgk tya ngan kerani pemaju tu sp lg yg x settle..tp dia mcm x bgtau lengkap la psl pembeli lain tu.

papa mifz: boleh x bg no. abg ipar tu, apa2 hal yg x fhm nanti bleh saya tanya..tq

uji: ada jgk sy dgr orang2 yg ckp mcm tu..pemaju sengaja jer nak tinggikan hg rmh sbnrnya...

mama ema: InsyaAllah,sy nk rujuk sn nti sbb apa lewat byr..

rozita: skrg ni akak tgh kumpul balik semua dok2 yg berkaitan dengan rmh tu dr awal smpi skrg...
dan akan pergi ke BPP tanya apa sebenarnya mslh sehingga pemaju ble caj akak dr 2009 lg..
dan yg akak risau skrg ni, klu dh dpt knci pun tkt nti sebarang kerosakan dia x akan buat dgn baik sbb dia tahu kita bw benda ni ke pihak tertentu.

wahida: sbnrnya masa akak bli rmh ni, ms yg sm gak akak bli rmh satu lagi..dgn pemaju lain,tp loan bank..dh lm settle..org dh sewa pun rmh tu..adik akan buat loan krjaan pun dh settle gak...rmh dia pun org dh sewa..
nanti ble la bg nombor lawyer tu untuk akan buat rujukan..tq

exora said...

Diana: memang pun klu tgk jumlah yg dikenakan mcm sengaja cari duit lebih jer..saya RM15k, kawan saya RM24K dan doktor sebelah rmh sy RM28k, tu jer la yg sy tau, yg lain2 x tau la..rs2nyer interest sj dia ble dpt lebih dr RM100k...huhhh

Yasminhamid said...

salam..saya singgah dari blog rozi...
tak tau nak tolong macam mana tapi saya setuju ngan semua pendapat di atas. cuba jumpa pihak yang arif tentang maslah ni. saya pun guna loan kerajaan. tapi syukur alhamdulilah tak ada apa yang berlaku. interest pun tak kena..sebab pemaju siapkan rumah ikut jadual..apa2 pun banyakkan bersabar yer..

eelobor said...

maaf x dpt nk bg pandangan sebab belum ada pengalaman, tetapi boleh di jadikan peringatan utk saya kerana sedang mencari rumah juga skrg...

exora said...

salam yasmin n eelobor...
thanx dh jd folower sy n sudi baca
masalah saya.

Yasmin:masa mula2 nk beli dulu sy dah rs pemaju tu jenis yg ssh nk dibawa berbincang, tapi sbb tempat tu perumahan x byk, susah nk dpt, jadi bla kawan sy tel kata ada org tolak terus sy sggup..dh la mntk 10% utk deposit..mcm org buat loan bank jgk.

eelobor: kt tmpat sy tu pemaju memang demand laa sbb x byk perumahan yg dibuat, tmpat2 lain insyaAllah ok..byk yg offer lawyer free lagi..